Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Συντηρήστε σωστά τα μαχαίρια σας.

Για να μιλήσουμε ολοκληρωμένα για τη σωστή συντήρηση των μαχαιριών, θα πρέπει να τη χωρίσουμε σε 3 μέρη. Το ακόνισμα, τον καθαρισμό και την αποθήκευση.
Ακόνισμα: Για να ακονίσουμε τα μαχαίρια υπάρχουν αρκετά εργαλεία στην αγορά, με διαφορετικές τιμές και με διαφορετική τεχνική ακονίσματος το καθένα. Κάποια εργαλεία όμως, όπως ο τροχός και η πέτρα, μπορούν να αποδειχτούν επικίνδυνα για τα μαχαίρια (κατά τη δική μου άποψη), διότι όταν κάποιος ακονίζει ένα μαχαίρι επάνω σε πέτρα ή τροχό, πρέπει να ξέρει τι κάνει. Εάν δεν ξέρει και θέλει να πειραματιστεί καλά είναι να το κάνει με ένα μαχαίρι μικρής αξίας. Ο πιο συχνός τρόπος ακονίσματος είναι με το μασάτι. Τα φθαρμένα μαχαίρια μπορούν εύκολα να ακονιστούν με τη χρήση ενός κεραμικού μασάτι ή ενός μασάτι με επίστρωση από βιομηχανικά διαμάντια. Αντίθετα από το κλασσικό μασάτι βαναδίου, το διαμαντένιο και το κεραμικό μασάτι μπορεί πραγματικά να διαμορφώσει και να αποκαταστήσει τη λάμα στην αρχική γεωμετρία του εργοστασίου.


Βασικοί κανόνες ακονίσματος:
1. Τα οδοντωτά μαχαίρια δεν περνάνε από μασάτι.
2. Κεραμικό μαχαίρι ακονίζεται με κεραμικό μασάτι.
3. Μη κεραμικό μαχαίρι ακονίζεται με μασάτι με επίστρωση βιομηχανικού διαμαντιού.
4. Καλό μασάτι μπορεί να ακονίσει κακό μαχαίρι, αλλά το κακό μασάτι θα καταστρέψει το καλό μαχαίρι.
5. Ακονίζετε πριν από κάθε χρήση, όχι πολλές φορές, 3-4 είναι αρκετές.
6. Ακονίζετε απαλά. Δεν χρειάζεται να πατάτε το μαχαίρι επάνω στο μασάτι.
7. Το μαχαίρι κάνει γωνία 45 μοιρών με το μασάτι.
8. Ο αντίχειρας μαζεμένος για να μη τον κόψουμε.
9. Ακονίζουμε από τη μία άκρη της λάμας ως την άλλη.


Καθαρισμός: Τα καλά μαχαίρια έχουν επάνω στην κόψη της λάμας μία λεπτή στρώση αιθέρα. Ο αιθέρας είναι αυτός που κάνει αυτά τα μαχαίρια να κόβουν τόσο καλά. Σκοπός του σωστού καθαρισμού, είναι να καθαρίσουμε το μαχαίρι αλλά και να προστατέψουμε τον αιθέρα.
Σωστός καθαρισμός:
1. Καθαρίζετε τα μαχαίρια μετά από κάθε χρήση.
2. Πλύνετε τα μαχαίρια στο χέρι (απαγορεύονται τα σφουγγάρια)με κρύο νερό και σαπούνι. Το ζεστό νερό καστρέφει τον αιθέρα.
3. Μην αφήνετε τα μαχαίρια να στραγγίσουν γιατί σκουριάζουν.
4. Καθαρίστε το μαχαίρι με χαρτί κουζίνας και όχι με πετσέτα ή βετέξ, γιατί φθείρουν τον αιθέρα.


Αποθήκευση: Δύο είναι οι σημαντικοί λόγοι που πρέπει να αποθηκεύουμε σωστά τα μαχαίρια μας. Ο πρώτος είναι για να μη φθαρούν και ο δεύτερος για να μη τραυματιστούμε εμείς οι ίδιοι ή και άλλοι, ειδικά κατά τη μεταφορά τους. Τα μαχαίρια μπορούμε να τα βάλουμε σε ένα μαγνήτη στον τοίχο, ή σε μια επιτραπέζια θήκη, ή σε ειδική θήκη για μαχαίρια από κάποια εταιρία.
Στην αποθήκευση πρέπει να προσέχουμε:
1. Τα μαχαίρια να μη βρέχονται.
2. Να μην είναι εκτεθημένες οι λάμες.
3. Να μη τρίβονται μεταξύ τους τα μαχαίρια (και με κανένα άλλο αντικείμενο), για να μη καταστραφεί ο αιθέρας.

Εάν ακολουθούμε τους βασικούς κανόνες ακονίσματος, καθαρίζουμε σωστά τα μαχαίρια και προσέχουμε που και πως τα αποθηκεύουμε, τα καλά μαχαίρια όχι υποχρεωτικά ακριβά (70-90 ευρώ), μπορούν να κρατήσουν εώς και 10 χρόνια. Σημαντικό: Οι μεγάλες εταιρίες δίνουν εγγύηση ζωής 10 ετών στα μαχαίρια τους!



3 σχόλια:

  1. Τι αιθέρες και αέρηδες και ανοησίες είναι αυτές παναγία μου σιγά μην έχουν και αεριωθούμενα τα μαχαίρια στην κόψη τους !ΑΙΘΕΡΑΣ συνηθίζεται να χαρακτηρίζεται το ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΌ ΑΡΧΙΚΟ ακόνισμα του μαχαιριού το οποίο στα καλά μαχαίρια είναι χειροποιητο η με LASER και στα πιο φτηνά βιομηχανικά με οξύ η με ψιλό ταινιολειαντήρα!Δηλαδή σύμφωνα με τον γράφοντα ο "αιθέρας"δεν καταστρέφεται με το ακόνισμα πάνω
    στην πέτρα η στο μασάτι τα οποία αφαιρούν υλικό απ την λεπίδα για να την ακονίσουν και φεύγει με το ζεστό νερό ;Αν είναι δυνατόν! Σκέτη παραπληροφόρηση το άρθρο,τα μόνα σωστα tips ειναι τα σχετικά με την αποθήκευση το σκούπισμα και την ασφάλεια κατά το ακόνισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eτσι είναι τα πράγματα... ακού εκεί αιθέρας! Καλά τα λέει ο φίλος πιο πάνω...

      Διαγραφή
  2. (Το μαχαίρι κάνει γωνία 45 μοιρών με το μασάτι) στις 45 μοίρες ούτε τα τσεκούρια δεν ακονίζουν..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...