Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Δημιουργώντας τα δικά μας ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά και ειδικά τα σπαγγέτι, έχουν πλέον καταλάβει επαγγελματικές και οικιακές κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Η απλότητα τους, η ευκολία στο μαγείρεμα αλλά και ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να υποστηρίξουν γευστικά τις σάλτσες όλων των ειδών, τα καθιστούν πλέον ανάμεσα στα αγαπημένα τρόφιμα ανά τον κόσμο. Εύκολο δεν είναι μόνο το μαγείρεμα, αλλά και παραγωγή των φρέσκων ζυμαρικών. Σε μεγάλες ποσότητες βέβαια η παραγωγή γίνεται πιο δύσκολη, και ίσως να αυξηθεί και το κόστος. Παρόλα αυτά όμως το γευστικό αποτέλεσμα είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε και ο χρόνος μαγειρέματος μειώνεται στο 1/5.
Παρακάτω αναφέρεται μια συνταγή για φρέσκα ζυμαρικά.
Για τη ζύμη χρειάζεστε: - 350 γρ. αλεύρι
                                       - 1/4 κ.γ. αλάτι
                                       - χλιαρό νερό
Κοσκινίστε το αλεύρι και το αλάτι μέσα σε μια μπασίνα ή ένα μπολ και ανοίξτε στη μέση μια λακουβίτσα. Ρίξτε στη λακκούβα όσο νερό χρειαστεί και ανακατέψτε μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη λεία και σφιχτή. Ζυμώστε 15-20 λεπτά, σκεπάστε με μια πετσέτα τη ζύμη και αφήστε τη να ξεκουραστεί 30 λεπτά. Σε αυτό το σημείο πρέπει να πω πως υπάρχουν ειδικά μηχανήματα και εργαλεία, στα οποία περνάτε τη ζύμη και βγαίνουν τα ζυμαρικά της επιλογής σας (σπαγγέτι, φουσίλι κ.τ.λ.). Αν ακολουθήσουμε ένα πιο παραδοσιακό τρόπο, θα συνεχίσουμε ως εξής: Αλευρώνουμε ένα πάγκο και με ένα πλάστη απλώνουμε τη ζύμη. Κατά προτίμηση και για λόγους ευκολίας, σχηματίζουμε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Οι 2 αντικριστές μεγάλες πλευρές, καλά είναι να έχουν ένα μήκος περίπου 20 εκ. Το πάχος της ζύμης αντιπροσωπεύει το πάχος των ζυμαρικών. Τυλίξτε τη ζύμη ξεκινώντας από τη μία εκ δυο μικρότερων πλευρών φτιάχνοντας ένα ρολό. Κόψτε με ένα μαχαίρι σε μικρά, λεπτά, επιμέρους ρολάκια, ξετυλίξτε τα και τα χειροποίητα ζυμαρικά σας είναι έτοιμα.
Σήμερα τα ζυμαρικά φτιάχνονται σε διάφορα χρώματα και γεύσεις όπως σπανάκι, ντομάτα, πιπεριά, ολικής άλεσης, τσουκνίδα και πολλές άλλες. Μπορείτε να προσθέσετε όποια γεύση θέλετε, πολτοποιώντας πρώτα το υλικό που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και έπειτα συμπληρώνοντας αλεύρι στη ζύμη. Μη ξεχνάτε η ζύμη πρέπει να είναι λεία και σφιχτή! Σημείωση: Τα παραδοσιακά ζυμαρικά απλά υποστηρίζουν τη γεύση μιας σάλτσας, ενώ οι τύποι ζυμαρικών με γεύσεις, έχουν τη δική τους γεύση η οποία πρέπει να λαμβάνετε υπόψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...