Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Οι Οικογένειες των Λευκών Κρασιών

Σε αυτή την οικογένεια υπάρχουν 5 επιμέρους κατηγορίες, καθεμιά και για μια διαφορετική μας γευστική προτίμηση.
Ελαφριά και "νευρικά" λευκά ξηρά κρασιά.
Είναι έντονα και δροσερά κρασιά με ανθώδη και φρουτώδη αρώματα.
Ποικιλίες: Οι πιο συνηθισμένες ποικιλίες είναι οι: Chardonnay, Chasselas, Gros-Plant, Melon de Boyrgonge, Pinot Blanc,Sylvaner, Sauvignon.
Γνωστές Ον. Προέλ.: Οι πιο αντιπροσωπευτικές ονομασίες αυτής της οικογένειας είναι οι  Chervery, Entre-deux-Mers, Petit Chablis, Bourgogne Aligote, Muscadet, Pinot Blanc d' Alsace, Fendant, Vinho Verde.
Συνοδευτικά: Αρκούνται σε μια απλή κουζίνα, λίγο σοφιστικέ γεύσεις όπως στρείδια ωμά ή ψητά, σαλιγκάρια, βατραχοπόδαρα, τερίν ψαριών, αλλαντικά και κατσικίσια τυριά.
Σερβίρισμα: Σερβίρονται στους 8 οC και πίνονται όσο είναι πολύ φρέσκα, λιγότερο από 2 χρόνια από τη στιγμή της εμφιάλωσης.

Μαλακά και φρουτώδη λευκά ξηρά κρασιά.
Αυτά τα κρασιά χαρακτηρίζονται από τα πολύ φρουτώδη αρώματα τους, κυρίως αρώματα εσπεριδοειδών, από την αρκετά απαλή σάρκα τους και την ευχάριστη δροσιά τους.
Ποικιλίες: Τα μαλακά και φρουτώδη αυτά κρασιά προέρχονται από ποικιλίες όπως είναι οι Chardonnay, Mauzac, Gros-Manseng, Altesse, Chenin, Clairette, Sayvignon, Rolle, Semillon, Vermentino.
Γνωστές Ον. Προέλ.: Μερικές από τις διασημότερες είναι οι παρακάτω: Cotes-de-Blaye, Coteaux-d'Aix, Cotes-de-Provence, Jurancon sec (ξυρό), Montlouis, Bandol, Bellet, Rousette de Savoie, Vins de Corse, Saint-Veran.
Συνοδευτικά: Ταιριάζουν με κουζίνα απλή ή και πιο περίπλοκη, η οποία έχει μεγάλη ποικιλία ψαρικών και περιλαμβάνει κοχύλια ωμά ή ψητά, ζυμαρικά με θαλασσινά, ψάρια ωμά ή ψητά στη σχάρα, μουσελίν ψαριού, αλλαντικά και συγκεκριμένα καπνιστή πανσέτα (rilletes) και κάποια πατέ (rillans), καθώς και κατσικίσια τυριά ημίξηρα ή ξηρά.
Σερβίρισμα: Σερβίρονται δροσερά 8-10 οC και μπορούν να καταναλωθούν μέχρι και το 3ο έτος της ηλικίας τους.
Άρτια ξηρά λευκά κρασιά ράτσας.
Η ύλη των συγκεκριμένων κρασιών είναι πιο πλούσια, πιο λιπαρή και με μια αίσθηση όγκου στο στόμα. Παρόλα αυτά η οξύτητα τους τα καθιστά ικανά να ψεδιψούν. Η επίγευση τους αποδεικνύεται μακρά και παρατεινόμενη. Αυτά τα κρασιά παλιώνονται και φτιάχνονται μέσα σε μεγάλα δρύινα βαρέλια και προστίθενται νότες δάσους ελαφρώς αρωματισμένες με βανίλια.
Ποικιλίες:  Τα συγκεκριμένα λευκά κρασιά ράτσας προέρχονται από πιο ευγενείς ποικιλίες όπως Sauvignon, Chardonnay, Riesling, Chenin, Roussane, Semillon, Marsanne.
Γνωστές Ον. Προέλ.: Σπουδαίες ον. προέλ. λευκού κρασιού Βουργουνδίας: Chablis Premier kai Grand-Cru, Corton-Charlemagne, Meursault, Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet, Montrachet. Της κοιλάδας του Λίγηρα (valle de la Loire), Montlouis, Vouvray, Savennieres, καθώς και η ονομασία προέλευσης του Μπορντώ: Pessac-Leognan και τα κρασιά Chardonnay του Νέου Κόσμου (Καλιφόρνια, Χιλή κ.α.)
Συνοδευτικά: Αυτά τα κρασιά προορίζονται για την εκλεκτή κουζίνα. Συνοδεύουν τα κοχύλια saint-jacques, τον αστακό, το καλκάνι, το τηγανητό φουαγκρά, τα άγρια μανιτάρια, τα λευκά κρέατα με κρέμα γάλακτος, τα πολύ κρεμώδη τυριά και κάποια ραφιναρισμένα τυριά.
Σερβίρισμα: Σερβίρονται σε θερμοκρασία 10-12 οC και καλά είναι να καταναλωθούν μετά από 3 με 5 χρόνια από την εμφιάλωση τους, για να αποκαλύψουν καλύτερα τα στοιχεία τους.
Πολύ αρωματικά λευκά ξηρά.
Διακρίνονται για την πυκνότητα των αρωμάτων τους και την έντονη γευστική προσωπικότητα τους. Πρόκειται για πολύ χαρακτιριστικά κρασιά, και με λίγη εξάσκηση, κάποιος μπορεί να τα αναγνωρίσει μόνο με την όσφρηση.
Ποικιλίες: Gewurztraminer, με εξωτικές νότες φρούτων και λουκουμιού
                 Viognier, με αρώματα ροδάκινου και βερίκοκου
                 Muscat, με αρώματα μοσχάτου.
                 Pinot Gris, με μια μύτη καπνού, μελιού και μπαχαρικών
Το Savagnin, Palomino προσφλερουν ξεχωριστά αρώματα σιταριού και ξηρών φρούτων, καρυδόψιχας και μπαχαρικών.
Γνωστές Ον. Προέλ.: Στη κοιλάδα του Ροδανού (valle du Rhone) οι Vin jaune, Chateau-Chalon, Chateau-Grillet, Condrieau. Στην Αλσατία φέρουν απλώς το όνομα της ποικιλίας, κατά το γερμανικό πρότυπο, δηλαδή, Gewurztraminer, Muscat, Riesling, Pinot Gres.
Συνοδευτικά: Απαιτείται ιδιαίτερη και πολύ αρωματική κουζίνα στην οποία χρησιμοποιούνται μπαχαρικά όπως το κάρυ ή και βότανα. Π.χ. κρέας με κάρυ ή θαλασσινά με κάρυ, κοτόπουλο με κρέμα γάλακτος και μορχέλες, σολωμός με άνιθο, ψάρι καπνιστό και τέλος τυριά σκληρού τύπου ή τυριά με έντονη γεύση.
Σερβίρισμα: Για τις ποικιλίες Muscat, Viognier πίνονται αρκετά φρέσκα και δροσερά, 8-10 οC, ή μετά από 3 με 5 χρόνια από την εμφιάλωση τους. Για όλα τα υπόλοιπα σερβίρουμε μεταξύ 10-12 οC.
Τα λευκά ημίξηρα κρασιά, τα ημίγλυκα και τα πολύ γλυκά.
Χαρακτιρίζονται από την παρουσία σακχάρων, τα οποία περιέχονται από τη φύση τους στο γλεύκος του σταφυλιού και δεν έχουν μετατραπεί σε αλκοόλη. Τα φυσικά πλούσια σε σάκχαρα σταφύλια μπορούν να δημιουργηθούν με 2 τρόπους. Είτε με υπερωρίμανση του σταφυλιού, είτε με ευγενή σήψη. Στη πρώτη περίπτωση τα κρασιά γίνονται ημίξηρα ή ημίγλυκα, ανάλογα με την περιεκτικότητα τους σε σάκχαρα. Στη δεύτερη περίπτωση γίνονται πολύ γλυκά, διότι είναι εξαιρετικά πλούσια σε σάκχαρα. Τα κρασιά αυτά προσδιορίζονται από την κυρίαρχη σαρκώδη γεύση τους, τη μαλακή σάρκα τους, την ισορροπημένη οξύτητα, τα πλούσια και περίπλοκα αρώματα φρούτων και μελιού και τη μακρά και πολύ επίμονη επίγευση τους.
Ποικιλίες: Λίγες ποικιλίες μπορούν να δώσουν τέτοια κρασιά. Οι πιο γνωστές είναι οι Chenin, Petit-Manseng, Sauvignon, Semillon, Muscadelle,Muscat, Gewurztraminer, Riesling και Pinot Gris.
Γνωστές Ον. Προέλ.: BonnezeauxCote-du-Layon, Montlouis, Vouvray, Monbazillac, Saint-Croix-du-Mont κ.α. Επίσης οι Pinot Gris και Riesling με ένδειξη "Vendanges tardives" και "Selection de grains nobles".
Συνοδευτικά: Τα λευκά αυτά κρασιά προσφέρονται ως απεριτίφ. Ταιριάζουν με παραδοσικά φαγητά πλούσια σε λιπαρά και γευστική προσωπικότητα. Π.χ. φουγκρά, κοτόπουλο με κρέμα γάλακτος, πάπια με πορτοκάλι, μπλε τυριά και επιδόρπια με βάση την κρέμα.
Σερβίρισμα: Πίνονται μετά από 3 ή 5 χρόνια από την εμφιάλωση και σερβίρονται δροσερά στους 8-10 οC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...