Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011

Οι Οικογένειες των Κόκκινων Κρασιών

Όταν έρθει η ώρα να διαλέξετε ένα κρασί, μέσα από μια τεράστια ποικιλία κρασιών ενός πολυκαταστήματος ή ενός ιδιοκτήτη κάβας, είναι χρήσιμο να θυμάστε ότι τα κρασιά είναι ταξινομημένα σύμφωνα με το στηλ τους και είναι πιο εύκολο έτσι να διαλέξετε ένα μπουκάλι. Σοφό είναι επίσης να λάβετε υπ' όψιν το διαχωρισμό που γίνεται ανά οικογένεια, ο οποίος ομαδοποιεί τα διάφορα είδη κρασιών ανάλογα με το χρώμα τους και τη γευστική προσωπικότητα τους. Μια ποικιλία μπορεί να εμφανίζεται σε πολλές οικογένεις ταυτόχρονα,αφού ανάλογα με την προέλευση της έχει διαφορετικές εκφράσεις.
Κόκκινα, ελαφριά και φρουτώδη κρασιά.
Είναι κρασιά τα οποία προσφέρουν άμεση ευχαρίστηση και χαρακτηρίζονται ελαφριά και ευκολόπιοτα. Έχουν τανική δομή και μια ευχάριστη οξύτητα, ενώ επίσης απλή και δροσερή επίγευση.
Ποικιλίες: Προέρχονται από ποικιλίες όπως οι Cabernet Franc, Gamay, Pinot Noir ή Troysseau.
Γνωστές Ον. Προέλ.: Anjou, Bourgogne, Coteaux-du-Lyonnais, Pinot Noir d' Alsace, Saint-Nicolas-de-Bourgeil, Valpolicella.
Συνοδευτικά: Αυτά τα ελαφριά, κόκκινα, φρουτώδη κρασιά ταιριάζουν με απλή ή καλοκαιρινή κουζίνα και συνοδεύουν αλλαντικά, κις, πατέ κρέατος, τυρί κατσικίσιο ή αγελαδινό αρκετά κρεμώδες.
Σερβίρισμα: Αυτά τα κρασιά σερβίρονται δροσερά, περίπου 12-14 οC, προτιμούνται όταν είναι ακόμα φρέσκα, κατά τη διάρκεια των 2 πρώτων ετών (το πολύ 3 ετών) από την εμφιάλωση.
Κόκκινα, σαρκώδη και φρουτώδη κρασιά.
Αυτά τα κρασιά διαφέρουν από τα προηγούμενα, γιατί έχουν ένα πιο σαρκώδες στόμα και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε τανίνες. Σε γενικές γραμμές δεν ωριμάζουν σε βαρέλια από καινούργιο ξύλο, διατηρώντας έτσι το φρουτώδη χαρακτήρα τους. Τα κρασιά αυτά εμφανίζουν αρώματα κόκκινων φρούτων και πικάντικες νότες.
Ποικιλίες: Προέρχονται από ποικιλίες όπως οι Cabernet Franc, Merlot, Ponit Noir, Sagiovese, Carignan και Grenache.
Γνωστές Ον. Προέλ.: Bergerac, Bordeaux, Coteaux Champenois, Saint-Joseph, Fronton και Ehianti.
Συνοδευτικά: Τα συγκεκριμένα κρασιά δένουν καλύτερα με μια πιο γευστική κουζίνα, με γαιώδη γεύση, όπως το μικρό φτερωτό κυνήγι, το χωριάτικο πατέ, το κρέας με σάλτσα (π.χ. βοδινό κρασάτο), κόκκινο ψητό κρέας και με ημίσκληρα τυριά.
Σερβίρισμα: Σερβίρονται σε θερμοκρασία 15-17 οC και είναι προτιμότερο να καταναλώνονται μετά από 2 χρόνια ωρίμανσης.
Πολύπλοκα, δυνατά και γενναιόδωρα κόκκινα κρασιά.
Αυτά τα κρασιά παρουσιάζουν μια δυνατή προσωπικότητα και μια λεπτή υφή φτιαγμένη από ύλη πλούσια σε αλκοόλ και τανίνες, που θέλει όμως λίγο χρόνο για να δέσει. Ωριμάζουν μέσα σε μεγάλα δρύινα βαρέλια και αποδίδουν πιο σύνθετα αρώματα με νότες δάσους ή και μπαχαρικών, που θυμίζουν πολύ ώριμα φρούτα. Προσφέρουν μια σύνθετη επίγευση που διαρκεί. Τα κρασιά υψηλής αναλογίας σε Merlot διαθέτουν εξαιρετικά βελούδινη σάρκα, πρόκειται όμως και για τα πιο ακριβά της κατηγορίας τους.
Ποικιλίες: Προέρχονται από ποικιλίες όπως Cabernet Franc, Carignan, Merlot, Tannat, Malbec
Γνωστές Ον. Προέλ.: Μεταξύ άλλων συναντάμε και τις εξής: Cotes-de-Bourg, Cotes-de-Blaye, Cotes-du-Rousillon-Villages,Coteauc-de-Languedoc, minervois, Lalande-de-Pomerol κ.α. Επίσης εκτός Γαλλίας, τα κρασιά της Rioja στην Ισπανία, τα Merlot της Χιλής και τα Shiraz της Αυστραλίας.
Συνοδευτικά: Αυτά τα κρασιά θέλουν λιπαρά εδέσματα πλούσια σε γεύση όπως: κασουλέ, κονφί πάπιας, μανιτάρια (τρούφες), ψητό φουαγκρά, κόκκινο κρέας στη σχάρα ή στο φούρνο, μέγαλα θηράματα και ημίσκληρα τυριά.
Σερβίρισμα: Πίνονται τουλάχιστον 3 χρόνια μετά τη  εμφιάλωση και σερβίρονται σε θερμοκρασία 15-17 οC.
Πολύπλοκα, κόκκινα κρασιά ράτσας, πλούσια σε τανίνες.
Αυτά τα εξαιρετικά κόκκινα κρασιά, ανήκουν στη γκάμα των ακριβών κρασιών, απαιτούν την προσοχή του δοκιμαστή και ωριμάζουν κατάλληλα μετά από αρκετά χρόνια εμφιάλωσης. Μοιάζουν λίγο "αυστηρά" κατά τη διάρκεια της νεότητας τους, με τον καιρό όμως οι τανίνες απαλύνονται και αφήνουν μια σφιχτή, ελκυστική, πυκνή σάρκα με πιο βελούδινη υφή. Φυλάσσονται σε μεγάλα, καινούργια, δρύινα βαρέλια και δίνουν νότες ξύλου, καπνού και μπαχαρικών. τα διακρίνει μια αρχοντική επίγευση που διαρκεί.
Ποικιλίες: Cabernet-Sauvignon, Mourvedre, Syrah ή Nebbiolo.
Γνωστές Ον. Προέλ.: Bandol, Cote-Rotie, Graves, Margaux, Pauillac, Saint-Estephe, Saint-Julien και Barolo (Ιταλία), Cabernet-Sauvignon (Καλιφόρνια).
Συνοδευτικά: Τα κρασιά ράτσας πλούσια σε τανίνες ταιριάζουν με εδέσματα πλούσια σε γεύση αλλά χωρίς πολλά λιπαρά, όπως οι τρούφες, φτερωτά θηράματα, φιλέτα και ημίσκληρα τυριά.
Σερβίρισμα: Σερβίρονται σε θερμοκρασία 15-17 οC και μετά από τουλάχιστον 5 χρόνια από την εμφιάλωση τους.
Πολύπλοκα, ελκυστικά, κόκκινα κρασιά ράτσας.
Αυτή η κατηγορία αφορά μόνο τα κρασιά Βουργουνδίας, που φέρουν την ένδειξη Premier και Grand Cru. Η περιορισμένη παραγωγή τους δίνει σπάνια και εξαιρετικά κρασιά. Αυτά τα κρασιά τα χαρακτιρίζει το δυνατό άρωμα των μικρών κόκκινων φρούτων και των λουλουδιών όπως του τραντάφυλλου. Το μεταξένιο τους στόμα και η έντονη επίγευση τους είναι χαρακτιριστικά.
Ποικιλία: Όπως όλα τα κρασιά Βουργουνδίας, έχουν κοινή μια μοναδική ποικιλία την Pinot Noir.
Γνωστές Ον. Προελ.: Στην κατηγορία αυτή υπάγονται τα καλύτερα κρασιά της Βουργουνδίας. Κάποια από τα πιο φημησμένα Premiers και Grands Crus της Cote d'Or  βρίσκονται στους δήμους Morey-Saint-Denis, Voygeot, Chambolle-Musigny, Gevrey-Cjambertin. Για την Cote de Baune στις περιοχές Cote de Nuits, Corton, Beaune, Volnay και Pommard. Αξίζει να αναφέρουμε τα πολύ καλά Pinot Noir του Όρεγκον στη βόρεια Αμερική.
Συνοδευτικά: Αυτά τα κρασιά ταιριάζουν με φαγητά μαγειρεμένα σε χαμηλή φωτιά, όπως ο κόκκορας κρασάτος, αυγά μορέτ, ψητό κρέας και με τυριά μαλακά ή με τυριά μαλακά με επιφανειακή ωρίμανση.
Σερβίρισμα:οC, μετά από τουλάχιστον 5 χρόνια ωρίμανσης μέσα στο μπουκάλι.

Για τις οικογένειες των ροζέ και λευκών οίνων θα συνεχίσω σε επόμενα άρθρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...