Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Μοσχαρίσιο μπούτι, με γλυκόξινη σάλτσα από μύρτιλα και Αγιωργίτικο κρασί Νεμέας, πατάτες βουτύρου σοτέ και λαχανικά.


Του Chef Γκετζέ Αλέξανδρου

Υλικά για 4 άτομα 
1/2 κιλό μοσχαρίσιο μπούτι
500 ml Αγιωργίτικο Νεμέας (ερυθρό ξυρό)
60γρ μπρόκολλο
60γρ κουνουπίδι
60γρ καρότο
60γρ τσικόρι (chicory)
200γρ μύρτιλα
100γρ ζάχαρη
2 πατάτες
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι
αλάτι
πιπέρι
θυμάρι
ελαιόλαδο

1 λεμόνι
1-2 φύλλα δάφνης



Για το κρέας:Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια της επιλογής μας (κύβους ή λωρίδες) και αλατοπιπερόνουμε καλά. Ζεσταίνουμε λάδι σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε ψιλοκομένο κρεμμύδι και σκόρδο. Βάζουμε μέσα το κρέας και το τσιγαρίζουμε  καλά από όλες τις πλευρές, να θωρακιστεί. Ρίχνουμε μια κούπα (250 ml) κρασί και συμπληρώνουμε με ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί το κρέας. Προσθέτουμε 1-2 φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει μία με μιάμιση ώρα. Εάν χρειαστεί συμπληρώνουμε με ζεστό νερό.
Για τα λαχανικά:
Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά με κρύο νερό. Καθαρίζουμε τα καρότα και μετά με τον αποφλειοτή κόβουμε τα καρότα  σε λωρίδες. Κόβουμε το μπρόκολο και το κουνουπίδι σε κυβάκια. Ψιλοκόβουμε το τσικόρι. Κόβουμε τις πατάτες σε μπαλάκια. Βάζουμε το τσικόρι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το καρότο σε νερό που κοχλάζει για 3-4 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα βάζουμε αμέσως σε κρύο νερό. Βάζουμε τις πατάτες να βράσουν περίπου 15 λεπτά, για να μαλακώσουν. Σοτάρουμε τις πατάτες σε βούτυρο και προσθέτουμε αλάτι και θυμάρι. Στο σερβίρισμα ρίχνουμε πάνω από τα λαχανικά, εκτός από τις πατάτες, λίγο λαδολέμονο.
Για τη σάλτσα:Πλένουμε και στεγνώνουμε τα μύρτιλα. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη με πολύ λίγο νερό να βράσει. Όταν αρχίσει να πέρνει το χρώμα τις καραμέλας (πριν γύνει τελείος καραμέλα) ρίχνουμε μέσα τα μύρτιλα και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε 5 λεπτά να βράσει και προσθέτουμε 1 ποτήρι (125ml) κρασί. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει ακόμα 5-10 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο από το ζωμό του κρέατος για γεύση και ανακατεύουμε. Όσο θα κρυώνει η σάλτσα, τόσο θα δένει. Αραιώνουμε (αν χρειαστεί) με λίγο κρασί. Εάν αραιώσουμε πάρα πολύ δένουμε με λίγο κρύο roux (λάδι+αλεύρι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...