Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Μαχαίρια. Οι καλύτεροι φίλοι του μάγειρα.

Κάποιος θα μπορούσε να πει πως ο επαγγελματίας μάγειρας φαίνεται από τα μαχαίρια του. Ή ότι ένας μάγειρας είναι τόσο καλός, όσο και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί και τα υλικά του. Αυτό το σκεπτικό έχει δημιουργηθεί περισσότερο από την ανάγκη να γίνουν οι μάγειρες πιο γρήγοροι, πιο αποδοτικοί και πιο αξιόπιστοι. Στη σημερινή, σύγχρονη, γρήγορη κοινωνία σκοπός της κάθε επιχείρισης είναι να βγάλει το μέγιστο δυνατό κέρδος, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο και με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Όλοι γνωρίζουν πως ο χρόνος είναι χρήμα και ο χρόνος του μάγειρα είναι πραγματικά πολύτιμος. Καθώς η μαγειρική τέχνη εξελίσσεται, οι απαιτήσεις σε μία κουζίνα ολοένα και αυξάνονται. Κανένας δεν θέλει ένα μαχαίρι το οποίο δεν κόβει καλά, ή να μη μπορεί να κόψει ίσια, πόσο μάλλον σε ένα εξεζητημένο εστιατόριο, όπου η λεπτομέρεια μετράει. Ο επαγγελματίας μάγειρας λοιπόν, καλείται να αγοράσει μια σειρά μαχαιριών, η οποία θα κάνει τη ζωή του και τη δουλεία του πιο εύκολη. Τα μαχαίρια ποικίλουν σε μεγέθη και σχέδια, καθένα σχεδιασμένο για μια συγκεκριμένη δουλειά. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα βασικά μαχαίρια που χρειάζεται ο μάγειρας είναι τα εξής:

Κυρτό μαχαίρι γενικής χρήσης 7εκ. (παπαγαλάκι)
Μαχαίρι ξεκοκκαλίσματος 10εκ.-16εκ.
Μαχαίρι οδοντωτό 23εκ.-26εκ. (slicer)
Μαχαίρι λαχανικών 12εκ.-23εκ. (μαχαίρι του σεφ)
Μαχαίρι φιλέτου εύκαμπτο 16εκ.-20εκ.
Μασάτι (παρότι δεν είναι μαχαίρι, είναι το πιο σημαντικό εργαλείο για τη καλή συντήρηση και ακόνισμα των μαχαιριών).
Οι εταιρίες που τα κατασκευάζουν και τα διανέμουν είναι πολλές και οι τιμές ποικίλουν από μερικά ευρώ ανά μαχαίρι εώς και 1200-1400 ευρώ ανά μαχαίρι. "Θα πάρω λοιπόν ένα πολύ ακριβό μαχαίρι για να κάνω και πολύ καλά τι δουλειά μου;". Να μια ερώτηση που απασχολεί σεφ και μάγειρες. Θεωρητικά, θα μπορούσε να πει κάποιος πως ναι. Παρατηρείται όμως το εξής φαινόμενο. Όταν κάποιος δίνει 200, 300, 500 ευρώ για κάθε μαχαίρι και έχει στη συλλογή του καμιά δεκαριά μαχαίρια, δεν τα χρησιμοποιεί ποτέ, για να μη χαλάσουν! Δεν το βρίσκω παράλογο... Άμα δώσεις 250 ευρώ για ένα μαχαίρι, είναι λογικό να μη  θέλεις να το ακουμπήσει κανένας. Τελικά ο μοναδικός τρόπος για να το προστατέψεις από τους περίεργους που θέλουν να δουν " τι σόι μαχαίρι είναι αυτό που κάνει τόσο;", είναι να μη το κουβαλάς σχεδόν ποτέ στη δουλειά και να το κρατάς στο σπίτι, να βλέπεις τι όμορφο που είναι. Δημιουργείται έτσι ένα ακόμα ερώτημα. "Να πάρω ένα μαχαίρι με 200, 300, 500 ευρώ και να μη το δουλέψω ποτέ, απ' το φόβο μου μη πάθει κάτι, ή να βρω ένα μαχαίρι με μια τιμή 50-80 ευρώ από μια αξιόπιστη εταιρία και να είμαι ήσυχος;" Η απάντηση αυτή μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον άνθρωπο. Μη ξεχνάτε όμως, τα μαχαίρια είναι εργαλεία. Σκοπός τους δεν είναι να κάνουν τη ζωή μας πιο δύσκολη, αλλά τη δουλεία μας πιο εύκολη.







1 σχόλιο:

  1. Για μεγάλη ποικλία σε μαχαίρια σεφ σε προσιτές τιμές, ρίξτε μια ματια και στο http://www.designisthis.com/el/ola-ta-proionta/kouzina/maxairia-chef . Εχες και πετρες ακονισματος και ξύλα κοπής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...