Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Οι Οικογένειες των Ροζέ Κρασιών

Για τα ροζέ κρασιά έχουμε 2 οικογένειές με διαφορετική μέθοδο δημιουργίας η καθεμία και με το δικό της στυλ. Η μέθοδος της πρώτης οικογένειας συνίσταται στην πίεση του κόκκινου σταφυλιού μετά από ελαφρύ πάτημα και στη συνέχεια εφαρμόζεται η ίδια διαδικασία που εφαρμόζεται στη λευκή οινοποίηση (για την οποία θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο). Για τη δεύτερη οικογένεια ο τρόπος ονομάζετε "αφαίμαξη", χρησιμοποιείτε ένα μέρος του γλεύκους που προορίζεται για τη δημιουργία του κόκκινου κρασιού, αφού έχει προηγηθεί μια σύντομη εκχύλιση, της οποίας η διάρκεια καθορίζει το λιγότερο ή περισσότερο έντονο χρώμα του ροζέ κρασιού. Χαρακτιστικό και των 2 οικογενειών είναι η ικανότητα τους να σβήνουν τη δίψα.

Ζωηρά και φρουτώδη ροζέ κρασιά.
Αυτά τα κρασιά πίνονται όσο είναι ακόμα φρέσκα. Είναι πολύ δροσερά, ελαφρώς υπόξινα και με μια φρουτώδη αρωματική έκφραση. Γενικά, δημιουργούνται μετά από άμεση πίεση κόκκινων σταφυλιών.
Ποικιλίες: Χρησιμοποιούνται ποικιλίες Cabernet Franc, Carignan, Poulsard, Tiburen, Cinsaut, Grenache.
Γνωστές Ον. Προέλ.: Αυτά τα κρασιά τα βρίσκουμε με πολλές ονομασίες προέλευσης. Οι πιο γνωστές είναι: Cotes-du-Luberon, Bellet, Coteaux-d'Aix,Cote-de-Provence, Pallete, Rose-de-Loire.
Συνοδευτικά: Αυτά τα έντονα φρουτώδη κρασιά συνοδεύουν άψογα μια καλοκαιρινή, ελαφριά κουζίνα, η οποία περιλαμβάνει ωμές σαλάτες, σύνθετες σαλάτες, ζυμαρικά με λαχανικά, αλμυρές τάρτες με λαχανικά, πίτσες και κατσικίσιο τυρί φρέσκο.
Σερβίρισμα: Τα συκρεκιμένα κρασιά πίνονται κατά το πρώτο έτος τους και σερβίρονται δροσερά, 8-10 οC. Προσοχή! Εάν το κρασί είναι πολύ κρύο, θα σας εμποδίσει να εκτιμήσετε τα φρουτώδη και ανθώδη αρώματα του.
Τα οινώδη και σωματώδη ροζέ κρασιά.
Διατηρώντας την ικανότητα τους να ξεδιψούν, ως ροζέ κρασιά, έχουν μια λιγότερο υπόξινη έκφραση, συγγενή των κόκκινων φρούτων, με στόμα πιο στρογγυλό, πιο πιο οινώδες και με ελαφριά τανική δομή. Το χρώμα τους είναι πιο έντονο από τα προηγούμενα και είναι φτιαγμένα με τη μέθοδο της αφαίμαξης.
Ποικιλίες: Merlot, Carignan, Moyrvedre, Grenache, Negrette, Pinot Noir, Syrah.
Γνωστές Ον. Προέλ.: Δυνατοί αντιπρόσωποι αυτής της κατηγορίας είναι οι: Clairet, Coteayx-du-Languedoc, Bordaux, Bandol, Core-du-Rhone, Lirac, Marsanny, Rosedes Riceys, Tavel.
Συνοδευτικά: Αυτά τα κρασιά δένουν με καλοκαιρινά πιάτα τα οποία έχουν δυνατή γεύση και βάση το ελαιόλαδο, λαχανικά και το ψάρι. Π.χ. σκορδαλιά, κακαβιά, μελιτζάνες στη γάστρα, τουρλού, μπαρμπούνια καθώς και με ψητά της σχάρας και ώριμο κατσικίσιο τυρί.
Σερβίρισμα: Σερβίρονται δροσερά 8-10 οC και πίνονται μέσα στα 2 πρώτα χρόνια από την εμφιάλωση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...