Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Γλυπτά από πάγο

Για τη διαμόρφωση του πάγου χρειάζονται ειδικά εργαλεία καμωμένα με διάφορους τύπους ατσάλι σφυρηλατημένα από τεχνίτες. Τα βασικά εργαλεία για τη σμίλευση του πάγου είναι:
•    Ευθύγραμμη σμίλη        4εκ.
•    Ευθύγραμμη σμίλη        7εκ.
•    Σμίλη σε σχήμα V        2εκ.
•    Σμίλη σε σχήμα V        4εκ.
•    Σμίλη σε σχήμα C        4εκ.
•    Πριόνι                  25εκ.
•    Πριόνι                  40εκ.
•    Μαχαίρι
•    Διαβήτης
•    Τανάλια
•    Ηλεκτρικό πριόνι


Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

A' la Forestière

Μαγειρεύοντας à la forestière (α λά φορεστιέρ). Η ονομασία μπορεί να μας μπερδεύει, ο τρόπος μαγειρέματος όμως δεν θα πρέπει καθόλου. Τί είναι το à la forestière; [ah lah foh-rehs-TYEHR] που στα γαλλικά σημαίνει ''του δάσους'', αναφέρεται σε πιάτα (συνήθως πουλερικά ή χοιρινό) γαρνιρισμένα με πατάτες σοτέ σε βούτυρο, μπέικον και άγρια μανιτάρια όπως τα chanterelles, τα morels και τα porcini.
Η ονομασία α λά φορεστιέρ αναφέρεται στη γαρνιτούρα και όχι στο κύριο υλικό που πιάτου. Δηλαδή όταν κάνουμε χοιρινές ποπιέτες α λά φορεστέρ στην ουσία κάνουμε τις ποπιέτες μας κανονικά και τις συνοδεύουμε με στρογγυλές πατατούλες σοτέ, μπέικον και άγρια μανιτάρια.

Τυριά και κόκκινα κρασιά. Επιτυχία ή κατστροφή;

Πόσες φορές έχουμε δει το καλύτερο μπουκάλι της βραδιάς να συνοδεύει την πιατέλα τυριών;
Τα λευκά κρασιά, είτε ξηρά, είτε γλυκά, τα οποία είναι συνήθως φρέσκα, ταιριάζουν κατά γενικό κανόνα με το αλμυρό του τυριού. Η δροσιά που φέρνει η οξύτητα αυτών των κρασιών αντισταθμίζει την αλμυρή γεύση του τυριού, ενώ το φρουκτώδες στοιχείο τους ανταποκρίνεται στην έντονη γευστική προσωπικότητα τους. Η έλλειψη τανίνης σε αυτά τα κρασιά δικαιολογεί αυτό το συνδυασμό. Να σημειωθεί ότι ο συνδυασμός ενός κρασιού και ενός τυριού από την ίδια περιοχή είναι συχνά μια πολύ καλή λύση.



Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

ΣΑΛΑΤΑ ΡΟΔΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ματσ. ρόκα
  • ½ μήλο
  • ½ φλ. σπόρους ροδιού
  • 1 κ.σ. ηλιόσπορο
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • 2 κ.σ. ξύδι (προαιρετικά)
  • Αλάτι & πιπέρι


ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΗ ΤΥΡΟΚΟΥΛΟΥΡΑ


ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ. ξινομυζήθρα
  • 250 γρ. γραβιέρα Νάξου
  • 150 γρ. φέτα
  • 2 αβγά
  • 250 γρ. ντοματίνια
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 κ.σ. μαυροσούσαμο
  • Φρέσκια ρίγανη


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...